Blog

Fallout-serien

8 jul 2019 2

Tv-serien om Tjernobyl-olyckan som när det här skrivs nyligen visades i HBO har sannerligen fört tillbaka kärnkraften och dess risker på dagordningen. Farorna med atomkraft är även upprinnelsen för en av tv-spelsvärldens mest populära och långvariga serier: Fallout.

Alla spel i Fallout-serien utspelar sig i en alternativ, retro-futuristisk framtid. I detta alternativa universum har kärnkraft fått en betydligt mer central roll än i den verkliga världen. I Fallouts värld drivs allt från personbilar till köksredskap av kärnkraft. Även detta en värld där människor har drömmar som de kanske vänder sig till Lånakuten för att uppfylla. Många skulle dock nog, med rätta, hävda att Fallouts fiktiva värld var en krutdurk som väntade på att explodera och det är också vad den tillslut gör. År 2077 utbryter ett apokalyptiskt kärnvapenkrig mellan länderna Kina, USA och Ryssland. Alla Fallout-spel utspelar sig mellan 1-200 år efter världskriget.

Första spelet som hette Fallout släpptes år 1997 och var tillräckligt unikt för att skapa en ordentlig skara fanatiska fans. Spelet prisades för sina många valmöjligheter och öppna spelgång. I jämförelse med de flesta rollspel som dittills släppts erbjöd Fallout enorm frihet till sina spelare. Man kunde spela som en sann hjälte eller som ett riktigt as, valet var helt och hållet ditt. Seriens första mästerverk var dock Fallout 2 som kom år 1998. Här var både grafiken och valmöjligheterna uppdaterade. Förutom det var spelet späckat med populärkulturella referenser till allt från Monthy Python till Liftarens Guide till Galaxen.

Fram tills Fallout 3 var spelen i den här serien av det slaget att man såg sin huvudkaraktär snett uppifrån, precis som i de flesta klassiska RPG-spel från 16-bitars-eran. Seriens tredje titel ändrade formatet till att bli en första persons-skjutare, en FPS. Samma format användes också för det mycket älskade spelet Fallout New Vegas. Med det nya formatet tog spelet också klivet in i en helt ny era. Nu är det Bethesda som äger licensen till Fallout-universat och många skulle nog hävda att de inte förvaltat varumärket särskilt väl.

Fallout 4 var det senaste kompletta spelet i serien och anses av de flesta som ett halvlyckat spel. Dels fick det en hel del kritik för att inte ha varit lika fritt som tidigare spel. Visserligen fick man i spelet fria händer att skapa sin karaktär rent utseendemässigt men tittade man på spelets handling så var den relativt styrd. Det fanns flera olika slut i spelet, men på det stora hela var skillnaden mellan de olika sluten ganska lika varandra. Den senaste titeln i spelserien är Fallout 76, ett spel som av de flesta spelare och kritiker tämligen enhälligt betraktas som ett fiasko. Släppet har omgärdats av en mängd tekniska problem och andra skandaler. Fallout är dock fortfarande en mycket älskad spelserie. Förhoppningarna hos många är därför att licensen ska återgå till Obsidian Entertainment som gjorde Fallout New Vegas.

luster