Blog

Wipeout

17 Dec 2019 0

Ett av de mest klassiska spelen till Playstation är det gamla och fortfarande väldigt snabba svävarspelet Wipeout. I Wipeout så tävlar man med en oerhört snabb svävare mot andra svävare i något som kallas för anti gravity racing league. Det första spelet i Wipeout-serien släpptes till Playstation år 1995 och var ett av lanseringsspelen ill Playstation när den konsolen släpptes i Europa. Wipeout utspelar sig år 2052 och man tävlar med en rad olika svävare på enorma banor av stål och betong.

En av de personer som utvecklade Wipeout heter Nick Burcombe, en engelsman som jobbade på spelföretaget Psygnosis. Han har själv sagt att han fick idén och inspirationen till Wipeout när han spelade Nintendos spel Super Mario Kart en kväll samtidigt som han lyssnade på technomusik. Iden om ett mer futuristiskt racingspel med svävare som rörde sig fram i extrema hastigheter passade som handen i handsken med den teknologiska och artificiella technomusiken, visade det sig. Musiken inspirerade även till spelets upplägg och framtidstema.

Men Wipeout saknade ytterligare en pusselbit. Spelet fick en minimalistisk och futuristisk design när Psygnosis bestämde sig för att samarbeta med den brittiska designstudion Designer ‘ s Republic, som i vanliga fall inte gjorde design till spel utan reklam och profilmaterial till olika stora företag. Både brittiska och internationella.

I Wipeout finns det en rad olika slags vapen som man kan använda sig av på banorna. Det finns även speciella pilar som man kan åka över som ger extra fart. Sådana inslag gör att man tydligt kan märka av att spelet har hämtat en hel del av sin inspiration från Nintendos Super Mario Kart vad gäller spelets koncept. Istället för turbosvampar som i Super Mario Kart kör man snabbare med särskilda boosterraketer, minor har man istället för bananskalen och det röda sköldpaddskalet som Mario och gänget kastar iväg mot varandra finns målsökande missiler.

luster