Blog

Last day of June – att försöka ändra det förflutna

7 feb 2020 0

Last day of June är ett så kallat indiespel. Det är med andra ord inte gjort av någon av de större spelstudiorna utan av en mindre och oberoende spelutvecklare, i detta fall italienska Ovosonico.

“June” i spelets titel syftar inte på månaden juni, som man skulle kunna tro. Istället handlar spelet om paret Carl och June som efter en romantisk dejt vid en sjö råkar ut för en tragisk bilolycka på vägen hem där June dör och Carl överlever. Efter introscenen vaknar man upp ensam i sitt mörka hem och inser att man är både ensam och rullstolsburen efter bilolyckan.

Res i tiden via tavlor

Man börjar därefter rulla omkring i sitt hem och finner sig till slut instängd i Junes gamla konstateljé där en rad tavlor står uppställda. Tavlorna visar sig föreställa personer i den lilla pittoreska byn de bor i, vars handlingar på olika sätt har lett fram till bilolyckan. Genom att låta sig “sugas in” i tavlorna kan man resa tillbaka i tiden till den dag då olyckan skedde. Man får då styra respektive person i byn, varav den första är en liten pojke som leker med en fotboll som råkar hamna mitt på vägen där Carl och June kommer åkande. För att inte köra på pojken tvingas de göra en tvär undanmanöver som leder fram till bilolyckan.

Idag är det allt vanligare att spel till PC går att spela både med mus och tangentbord och handkontroll och Last day of June är ett av dessa spel. Många gamers spelar nämligen både på PC och konsol och de kan då med fördel använda handkontrollen från sin Xbox eller Playstation även på PC:n. Last day of June är skapat i spelmotorn Unity, vilket gör det enkelt för spelutvecklarna att implementera stöd för handkontroller då det redan finns inbyggt i Unity och inte är något som de behöver lägga ner särskilt mycket tid på själva.

Last day of June är ett sådant spel som passar perfekt att spela med handkontroll lite tillbakalutad i soffan, då det inte innehåller några snabba actionmoment eller fiender man måste akta sig för. För den som är äldre och gillar att spela men kanske har drabbats av artros i händerna är det också positivt att kunna välja mellan handkontroll och mus, då dessa belastar händerna på olika sätt.

Allt hänger ihop

När man får spela som den lilla pojken med fotbollen kan man välja att leka med en drake istället och på så vis hamnar fotbollen aldrig på vägen. Det visar sig dock leda till andra problem då pojken behöver ett snöre till draken och detta snöre behövs av en annan karaktär i spelet för att säkra flyttlasten på en bil. Annars rasar hennes flyttlådor ut på samma väg och olyckan med Carl och June inträffar i alla fall. Så där får man hålla på och växelspela mellan olika karaktärer tills man till slut reder ut det. Det är varierande och lagom kluriga pussel som man måste lösa. Hur det slutar? Det får ni upptäcka själva genom att spela spelet.

luster