Blog

Generation Zero – ett robotinvanderat Sverige på 80-talet

10 aug 2019 1

Generation Zero är ett dator- och tv-spel från svenska Avalanche Studios som släpptes i slutet av mars 2019. Det är något så ovanligt som ett open world-spel som utspelar sig i svenska miljöer, vilket vi verkligen inte är bortskämda med. Spelet utspelar sig i ett alternativt Sverige 1989 och inleds med att man har strandat på en skärgårdsö. Snart inser man att det inte finns en levande människa kvar på ön då alla hus står tomma och ser ut att ha övergivits hastigt. Till exempel står maten ofta framdukad på köksborden i de folktomma husen man söker igenom.

Regn, solsken och mördarrobotar

Avalanche är tidigare kända för spel som till exempel Just Cause-serien, Mad Max och jaktsimulatorn The Hunter. Alla dessa är spel som kännetecknas av stora öppna miljöer och Generation Zero följer den mallen då även det har skapats med företagets egenutvecklade spelmotor Apex. Naturen och terrängen i spelet är grafiskt imponerande med realistisk ljussättning, dygnscykel och dynamiskt väder. Man kan med andra ord spela samma del av spelet i ösregn, på natten, i tät dimma, varm kvällssol eller till och med i snöfall.

Det finns som sagt inga levande människor kvar i skärgården, men däremot kryllar det av mördarrobotar som man måste ta kål på. Den första sortens robotar man stöter på kallas runners och liknar hundar, då de springer på fyra ben. Ju längre in man kommer i spelet desto fler och svårare typer av robotar stöter man på och utöver vapen som pistol, automatgevär och raketgevär har man bland annat även fyrverkerier och radioapparater till sin hjälp för att distrahera robotarna.

Inspirerat av Simon Stålenhag?

Just denna kombination av Sverige på 80-talet och robotar fick många att tro att spelet var utvecklat i samarbete med konstnären Simon Stålenhag när det först utannonserades. Avalanche har dock hela tiden nekat till att de skulle ha inspirerats av Stålenhags verk, trots att likheterna är många.

För att kunna njuta av de extremt vackra, svenska naturmiljöerna i Generation Zero med maxade grafikinställningar bör man inte ha en allt för gammal dator. Kanske behöver man nalla lite av pengarna man har sparat undan på sitt ISK konto för att ha råd att investera i ett kraftfullare grafikkort. Spelet kan för övrigt spelas både i singleplayer eller co-op med upp till tre vänner som hjälps åt att döda robotarna.

Efter att Generation Zero släpptes har det fått blandad kritik och levde enligt många inte riktigt upp till de högt ställda förväntningarna. Mest får man nog ut av spelet om man själv är svensk och i synnerhet om man växte upp under 1980-talet. Igenkänningsfaktorn är stor, även om märkena har bytt namn. Till exempel Kundsambutiken, mjölkpaketen, brevlådorna, blodpuddingen, de röda stugorna med vita knutar och de tidstypiska 80-talsmöblerna i husen. Det förekommer även en del bilar i spelet (dock ej körbara) som är misstänkt lika Volvo- och Saab-bilar från den tiden.

luster