Blog

Hideo Kojima

1 Dec 2019 7

Om det finns en motsvarighet till filmregissören Quentin Tarantino i gamingvärlden bör det vara Hideo Kojima. Det vill säga en auteur, som precis som Tarantino skapar sina filmer, skapar spel på sina egna villkor och som får göra litegrann som han själv vill. Mest känd är han för spelserien Metal Gear som kretsar kring en djup och komplex mytologi som blandar verkliga och fiktiva händelser, inslag av övernaturliga skeenden och mycket annat. Nu är han aktuell med sin första speltitel som har utvecklats helt i egen regi, på eget bolag, sedan han lämnade sin tidigare arbetsgivare Konami. Spelet heter Death Stranding – och så långt verkar spelet vara “Peak” Kojima, bestående av en blandning av mängder av olika element från litteraturen, filmens och den futuristiska filosofins värld.

Stort kontaktnät i Hollywood

Kojima är sannerligen inte för alla, vissa blir till och med provocerade av hur svårt det är att komma in i hans märkliga spelvärldar. Samtidigt åtnjuter han sådan respekt i Hollywood att han kan få nästan vem som helst att ställa upp i roller i hans spel. Huvudrollen i Death Stranding spelas av Norman Reedus och namn som Mads Mikkelsen och regissören Guillermo Del Toro finns också på rollistan.

Precis som Kojima relativt nyligen startade sin egen spelstudio kanske du har startat ett eget företag. Bland de viktigaste bitarna med att ha ett företag är förstås att kommunicera med sina kunder. Det gör du antagligen delvis via din mobiltelefon. Telness är den första operatören som erbjuder abonnemang skräddarsydda för företag. I det syftet erbjuder de mobilabonnemang företag med bl.a. växeltjänst och snabb support helt utan bindnings- och uppsägningstider.

Insiktsfulla spel

Men om det kanske kan verka överraskande att en videospelsskapare får sådant gehör i Hollywood ska man komma ihåg att Kojima har varit förutseende på många sätt. Inte minst i Metal Gear Solid 2, spelet han släppte 2001 till Playstation 2, gjorde han många förutsägelser om hur vissa aspekter i vår uppkopplade värld skulle komma att utvecklas. Många av dem visade sig väldigt träffsäkra. Framför allt hans tankar om en Youtube-värld där vi alla matas med små distraktioner genom vår vardag. Återstår att se vilket inflytande hans senaste spel Death Stranding kommer att få. Spelet ska tydligen bland annat fungera som en metafor för och ett utforskande av de förutsättningar och effekter Trump och Brexit kommer att få för världen. Kanske har han ännu en gång sett rätt i spåkulan.

Det skadar förstås inte heller att han har varit med länge. Hans första spel, Lost Warld (ja, det stavas faktiskt så) skapade han redan år 1986 för japanska Konami. Men hans största framgångar hittills har varit med spelserien känd som Metal Gear vars olika titlar finns till alla spelkonsoler.

luster