Blog

Star Wars Knights of the Old Republic

28 Nov 2019 0

Att den första Xboxkonsolen var en ganska amerikansk spelkonsol märks på olika vis. Inte minst på spelutbudet. Särskilt inom spelgenren rollspel blir det ganska tydligt. Lionhead Studios är visserligen en engelsk spelutvecklare, men fortfarande västerländsk. Deras Fable är ett av de mer kända och kritikerrosade rollspelen till Xbox. Ett annat spelföretag som fick stor uppmärksamhet var BioWare, som på den tiden inte ägdes av Electronic Arts. BioWares succéspel till PC hade titlar som Baldur´s Gate och Neverwinter Nights. De rollspelen var oerhört populära bland spelkritiker och spelare. Så när det stod klart att BioWare hade fått chansen att göra ett nytt rollspel till Microsofts första Xbox – konsol blev många både glada och förväntansfulla.

Några år gick och hösten år 2003 släpptes spelet slutligen. Det fick titeln Star Wars – Knights of the Old Republic, en något lång titel kanske. Som titeln antyder så utspelar sig spelet mycket tidigare i Star Wars tidslinje, under den gamla republikens glansdagar. Old Republic är inte endast ett spel utan det finns även böcker om Old Republic i Star Wars expanderade universum (Extended Universe). Spelet bygger vidare på den grund som böckerna hade lagt tidigare. Old Republic allt som händer i de böckerna och spelen utspelar sig många tusen år tidigare än händelserna i de kända Star Wars – filmerna.

Old Republic kan beskrivas som republikens gyllene era. Spelet Knighs of the Old Republic utspelar sig ungefär 4000 år före den första Star Wars-filmen. På den tiden fanns de flera tusen av både jediriddarna och de mer ondskefulla sitherna. Striden mellan Jediriddarna och sitherna pågår för fullt i spelet. I spelet får man guida inte en enda karatkär utan ett helt följe av olika karaktärer, en liten grupp av äventyrare helt enkelt. Något som är ganska vanligt i rollspel, särskilt från förr är att det finns mer än en huvudperson och att man syr en hel grupp av hjältar. Det gäller alltså även i Knighs of the Old Republic. Karaktärerna utvecklas mycket under spelets gång och man får chansen att besöka hela tio olika världar eller planeter i spelet. Det långa äventyret bjuder på många timmars speltid. Närmare 50 timmar tar det att spela igenom spelet från början till slut. I spelet får man bland annat chansen att besöka Wookiernas planet, en av sithernas världar och jediriddarnas akademi.

luster