Blog

Internet har förändrat hur vi konsumerar spel

7 aug 2019 13

För 15-20 år sedan var det vanligaste sättet att skaffa sig datorspel på att köpa dem rent fysiskt på CD- eller DVD-skivor. Internets genombrott har dock förändrat datorspelsdistributionen i grunden. 2003 lanserades Steam som är en plattform för digital speldistribution där man kan köpa och ladda ner sina spel direkt till datorn. Den stora fördelen är att man har åtkomst till sina spel var man än befinner sig, så länge det finns internetuppkoppling. Nackdelen är förstås att om Steam stänger ner sin tjänst så riskerar man att, över en natt, förlora alla sina spel som man har köpt där. Det finns dock inget som tyder på det då Steam än idag, drygt 15 år senare, fortfarande finns kvar och frodas som aldrig förr.

Epic Games Store

Steam har mer eller mindre fått monopol vad gäller digital distribution av PC-spel, men på senare tid har de fått konkurrens från Epic Games som lanserat sin egen motsvarande tjänst Epic Games Store. Deras ess i rockärmen är att de lockar spelutvecklarna med en större bit av kakan. Steam tar nämligen hela 30 % av försäljningspriset medan Epic Games Store bara tar 12 %. Epic Games ligger även bakom den populära spelmotorn Unreal Engine och ger därför ytterligare 5 % rabatt för de spel som använder sig av den och som säljs via Epic Games Store.

Epic Games ligger dessutom bakom det extremt populära battle royale-spelet Fortnite och i och med det hade de redan vid uppstarten en stor mängd potentiella kunder då alla som spelar Fortnite redan har ett registrerat användarkonto hos dem.

Som om inte detta vore nog har Epic Games dessutom lovat att ge bort ett gratis spel varannan vecka under hela 2019 via sin plattform och det har de gjort. Det handlar dessutom inte om några gamla skitspel utan om välkända titlar. Några av de spel som har getts bort hittills är Subnautica, The Witness, Limbo, Overcooked och What Remains of Edith Finch. Sedan sin stora sommarrea under juni månad har de till och med börja ge bort ett spel i veckan och de senaste två veckorna dubbla spel, med välkända skräckspelet Alan Wake härnäst.

Strömmade spel

På senare tid har det även börjat dyka upp streamingtjänster för spel. En av dessa är Google Stadia och där körs spelen på en server hos Google, vilket innebär att man kommer kunna spela de senaste spelen på sin begagnade Macbook eller rentav Chromebook. Man behöver alltså inte längre har en fläskig PC med det senaste grafikkortet utan bara en dator som är tillräckligt kraftfull för att strömma video.

Men Epic Games Store får nog ändå ses som det största hotet mot Steam i dagsläget. Andra spelutgivare som har försökt ta upp kampen tidigare har inte riktigt lyckats utmana Steam på allvar. Electronic Arts har till exempel sin tjänst Origin och Ubisoft har sitt UPlay. Utöver dem finns även GOG från polska CD Projekt som ligger bakom The Witcher-spelen, Battle.net från Blizzard och Bethesda.net från Bethesda som ligger bakom de populära actionrollspelsserierna The Elder Scrolls och Fallout.

luster