Blog

Välja elabonnemang och miljötänk för gamers

9 maj 2019 0

Har du tänkt på hur mycket ström det går åt när du sitter vid datorn? Inte nog med att själva datorn drar en hel del ström utan förmodligen använder du en hel del annan ström också. Kanske för uppvärmning, om du har elvärme, annars behövs den för alla lampor och mycket annat som man kanske inte tänker på. Visste du till exempel att vattnet inte fungerar vid ett större strömavbrott?

Hur mycket ström din dator drar beror förstås på vilken utrustning du använder. Om ditt tangentbord och mus har en sladd eller går på batteri eller om du behöver någon form av extra belysning i rummet. Tidningen PC för alla räknade ut att en dator drar cirka 100 watt per timme. Skulle du då ha datorn på dygnet runt i ett år så kommer det bli 1 226 kilowattimmar (alltså 1 226 000 watt). Vi har elleverantören Göta Energi som vår elleverantör och de har ett riktigt bra elpris] på 49 öre/KWh så för oss skulle det kosta 1 226 x 0,49 kr = ca 600 kronor extra per år.

Det är kanske inte några svindlande summor men det kan ändå vara värt att tänka på när det gäller elförbrukningen. Elen märks ju inte bara i plånboken utan påverkar i allra högsta grad vår miljö. Så även om elen ingår i din hyra så bör du tänka på hur mycket du förbrukar. I artikeln som vi nämnde ovan nämns också att en vanlig stationär dator som används för vanligt arbete, som på ett kontor, i standardläge drar cirka 720 KWh per år (den är ju förhoppningsvis avstängd under kvällar, nätter och helger). Det motsvarar utsläpp som från en bil som körs 113 mil. En hel del med andra ord.

Vad blir då skillnaden om man istället för standardläge väljer att använda sig av det så kallade eco-läget. Nu är eco-läge kanske inte det bästa för gamers eftersom datorn blir lite slöare än vanligt men det kan vara värt det om du exempelvis bara arbetar med texter eller liknande. Väljer du energisparläget på din stationära dator sjunker elförbrukningen till 232 KWh/år så det blir en ganska stor besparing både för din plånbok och för miljön.

Visste du dessutom att en speldator med högsta prestanda men som bara används för att exempelvis skriva använder hela 360 % mer energi än vad som egentligen behövs. Så nästa gång du ska skriva någonting för jobbet eller till skolan är det kanske bättre att du väljer att skriva på laptopen istället för stora, och kraftfulla, gamingriggen som du har uppställd där hemma. En laptop förbrukar nämligen betydligt mindre el än en stationär dator, även om den måste laddas mellan varven.

Så minska miljöångesten genom att stänga av datorn när du inte använder den och försök använda elsparläget så ofta som möjligt.

luster