Blog

Super Mario 64

18 apr 2019 0

När Nintendo lanserade Nintendo 64, den första av deras spelkonsoler som på allvar tog steget in i 3D, så var Super Mario 64 ett av lanseringsspelen. Super Mario 64 var inte det enda spelet som släpptes tillsammans med konsolen när den hade sin urpremiär i japan i juni 1996. Men Super Mario 64 var definitivt spelet som överskuggade allt annat. Super Mario 64 innebar en revolution. Det var inte endast det första spelet med Super Mario i tre dimensioner. Det var även ett spel som vissa vill beskriva som det första spelet i total 3D. Även om det kanske inte riktigt stämmer och andra spel nog också vill göra anspråk på en sådan titel så kan man inte dribbla bort det faktum att Super Mario 64 var en både ny och unik spelupplevelse. Aldrig tidigare hade ett plattformsspel i tre dimensioner bjudit spelarna på så många möjligheter, både vad gäller hur man kunde styra huvudpersonen och var någonstans på banorna som man kunde ta sig. Banorna i Super Mario 64 var som små världar fulla av saker att upptäcka och utforska.

Spelet börjar utanför prinsessan Peachs slott. Spelets huvudperson Mario är på väg dit efter att han har fått en inbjudan från Peach som uppmanar honom att besöka slottet. Peach har nämligen bakat en tårta. Det visar sig dock snart att något förfärligt har hänt. Slottet är övergivet, Peach finns inte kvar där. De enda som finns kvar i slottet är ett par av prinsessans tjänare, små svampfigurer. De berättar för Mario att Bowser ännu en gång har kidnappat prinsessan och för att rädda henne behöver Mario samla ihop ett antal så kallade power stars, kraftstjärnor. Med dem kan Mario låsa up nya områden i det stora slottet och gradvis närma sig toppen av slottet där Bowser väntar. Men stjärnorna är i sin tur försvunna och går att hitta i de många världar som man tar sig till genom att kasta sig mot någon av slottets magiska tavlor. Tavlorna fungerar som portaler till spelets 15 huvudnivåer.

Den första nivån är Bob – Omb Battlefield, en bana som fungerar gott och väl som uppvärmning inför svårare utmaningar. Här lär man sig grunderna vad gäller att styra Mario i tre dimensioner. För första gången i ett Mariospel träffar man även på vänliga Bob omb-figurer. De rosa bob omberna strider mot de svarta, hjälper Mario och låser upp kanoner som Mario kan kasta sig in i och sedan skjuta sig ut ur, likt en levande kanonkula. På det viset når han annars otillgängliga platser. På toppen av Bob Omb Battlefields kulle finns en större bombvarelse som utgör spelets första boss.

Redan på nästa nivå blir det svårare. Thwomp´s Fortress är en mer utmanande bana med fler svåra plattformspassager och rörliga hinder. På toppen av banan väntar ännu en boss.

Super Mario 64 är ett spel som man inte får missa om man äger en Nintendo 64. Trots att det har över 20 år på nacken är det fortfarande ett av de bästa spelen som Nintendo har gjort.

luster