Blog

Ape Escape

28 Dec 2018 0

Ett klassiskt spel till Playstation som många fortfarande gillar är Ape Escape. Ape Escape är ett typiskt plattformsspel som går ut på att i rollen som den unga tidsesenären Spike jagar rätt på en massa olika apor. Det rör sig om schimpanser som har rymt från stadens zoo och fått hjälp med att fly av den genialiska apan Spectre. Apan Spectre var från början inte smartare än vad apor brukar vara, men han blev ett geni när han tog på sig en särskild hjälm som Spikes vän (en professor som inte har något namn som framgår i spelet) har utvecklat.

Spectres superintelligens i kombination med hans apighet gör honom dock ondskefull och han befriar stadens apor på ett zoo och låter dem resa tillbaka i tiden i ett försök att förända historien. Spikes jobb blir att med professorns tidsmaskin och en kraftful håv, en stav som knockar aporna tillfälligt samt en rad andra tekniska prylar fånga in alla apor, resa tillbaka i tiden och ställa allting till rätta.

Ape Escape är ett väldigt fantasifullt, kritikerrosat och roligt spel som innehåller många finurliga detaljer och smart speldesign. Det som gjorde Ape Escape till något alldeles exta var hur spelet utnyttjade Sonys för tiden helt nya gamepad Dual Shock. Med en Duals Shock fick spelarna för första gången på Playstation tillgång till en gamepad med två analoga spakar. Det utnyttjar utvecklarna av spelet på många innovativa vis. Till exempel kan man använda en rockring i spelet genom att snurra på den högra spaken samtidigt som man styr Spike med den vänstra spaken. Ett annat exempel på innovativ och smart speldesign är hur man kan styra Spike med den vänstra spaken samtidigt som man styr en radiostyrd bil med den högra.

luster